woensdag 13 maart 2013

De moeilijkste keuze van de middelbare school

De moeilijkste keuze van de middelbare school. Tot een jaar of twee geleden dacht ik dat dat de profielkeuze was (haha), maar nu weet ik wel beter. Ik zit in 5 vwo en moet een studie gaan vinden die ik over 1,5 jaar wil gaan doen. Het lijkt zo makkelijk; je kiest gewoon een studie die bij je past. Maar daar houden de dilemma's niet bij op. Beter gezegd: daar beginnen ze pas.

Laten we beginnen met het feit dat ik totaal geen idee heb wat ik überhaupt later wil gaan doen. Ik wil studeren aan de universiteit, omdat ik ten slotte toch vwo doe en het zonde vind om dan naar het mbo of hbo te gaan. Daarnaast ben ik niet zo van het praktische, maar meer van het leren en rijtjes stampen. Het liefst wil ik iets met rechten, talen, economie, aardrijkskunde en politiek doen. Op het moment heb ik de volgende studies op het oog:

  • Rechten - Rechten lijkt me interessant, omdat de manier van denken mij erg aanspreekt. Daarnaast kan ik niet tegen onrechtvaardigheid en vind ik het niet bepaald vervelend om mijn mening te laten horen. Ik heb geen moeite met rijtjes stampen, dus dat komt ook wel goed. Als ik echt geen andere leuke studie tegenkom, ga ik rechten studeren.
  • Bestuurskunde - Ik ben laatst naar de open dag van Bestuurskunde geweest, maar dat viel me heel erg tegen. Het idee achter Bestuurskunde (maatschappelijke problemen oplossen) spreekt me wel heel erg aan, maar de presentatie was het gewoon net niet. Daarom wil ik nog op een andere universiteit naar Bestuurskunde kijken of de studie daar misschien anders is.
  • Communicatie- en Informatiewetenschappen - Hier kwam ik pas een tijdje geleden op, maar spreekt me erg aan omdat je ook een vreemde taal kan kiezen. Ik wil eigenlijk wat meer informatie over CIW, dus moet nog even kijken hoe en wat.
  • Franse Taal en Cultuur - Frans is altijd al mijn favoriete schoolvak geweest en ook de cultuur vind ik geweldig. Helaas komt er bij deze studie ook veel literatuur kijken, wat ik niet zo interessant vind. Daarnaast worden de mensen die een talenstudie doen vaak vertaler of tolk en dat wil ik dus écht niet.
  • International Studies - Ook hiervan ben ik laatst naar de open dag geweest en dit vond ik erg leuk. Eigenlijk combineert deze studie alle vakken die ik net opsomde. Helaas is International Studies wel helemaal in het Engels en dat vind ik toch wel een grote stap. Daarnaast twijfel ik eraan of dit wel is wat ik wil.
  • European Law School - European Law School zit alleen in Maastricht en Groningen, wat al verklaard dat dit eigenlijk geen optie is. Ik wil wel een keer naar de open dag, maar dat is minstens drie uur reizen en ik ben bang dat ik de studie zo leuk ga vinden, dat ik dit wil gaan studeren.

Moeilijk, moeilijk, moeilijk! Gelukkig heb ik nog 1,5 jaar, maar ik hoop het volgend jaar rond deze tijd toch wel te weten. Voor nu probeer ik zoveel mogelijk open dagen te bezoeken, brochures aan te vragen en naar presentaties te gaan. Wie van jullie moet dit jaar of volgend jaar dezelfde keuze maken? En als je deze keuze al gemaakt hebt, ben ik heel benieuwd wat je studeert of wil gaan studeren!