dinsdag 29 mei 2012

DIY: Hartjestop


De laatste tijd zie je steeds vaker tops met een hart erop. Celebs lopen ermee, winkels hangen er vol van en op blogs komen outfits met hartjes terug. Ik had al langer het idee om een hartentop te maken, maar met de extra vrije dagen kwam het er pas van!

Wat heb je nodig?
- Topje (effen)
- Stuk stof (voor het hart)
- Lint (ong. 1 meter)
- Schaar, naald & draad
- Vliesofox (of ander 'lijmspul', maar je kan het hart natuurlijk ook gewoon op de top naaien).

We beginnen met het knippen van een hart uit het stof. Ik had eerst een sjabloon gemaakt, maar als je een beetje kan tekenen, kan het natuurlijk ook met de losse hand. Schijnt het stofje door? Knip dan twee gelijke harten uit en naai deze op elkaar (evt. met behulp van een naaimachine).


Vervolgens knip je een sneetje van ongeveer 1 cm in het hart en naai je hier het beginstuk van het lint aan vast.  

Tip: begin bij de 'inkeping' van het hart en laat een stukje van het lint over om hier later een strik mee te maken (zie foto 1). Ik had dit niet gedaan en moest dus een keer extra afhechten.


Maak nu steeds om de paar centimeter een sneetje in het hart en rijg hier het lint doorheen.


Bij de bochten kan het lint wel eens wat gaan omkrullen, maar dit kun je later bijstrijken.


Als je weer bij het begin bent (de inkeping) kun je een strikje van de twee stukken lint maken en de rest van het lint afknippen.

Vervolgens kun je het hart op een top of ander kledingstuk naaien of, zoals ik heb gedaan, met behulp van vliesofox en een natte zakdoek erop strijken.

Let op! Speld het hart eerst even op de top en trek die even aan om te kijken of het hart op de goede plek zit. Ik had dit niet gedaan met een bobbelig hart als gevolg ...

1 opmerking: