vrijdag 29 maart 2013

Beauty in Japan | Ik geloof dat ik maar in Japan ga wonen ...

Dat schoonheidsidealen zo van elkaar kunnen verschillen, bewijst Japan maar weer. Terwijl hier bijna iedereen van mijn leeftijd een beugel heeft (gehad) en met een prachtig recht gebit rondloopt, voeren ze in Japan behandelingen uit om de tanden juist schever te krijgen. En als je je hier ervoor schaamt dat je nog zo wit bent in juli, geldt daar: wit, witter, witst. Ik geloof dat ik maar in Japan ga wonen ...


Wit, witter, witst
Op een zonnige dag lopen bijna alle Japanse vrouwen met een paraplu. En vaak blijft het daar niet eens bij: handschoenen, lange broeken en lange mouwen zijn geen uitzondering. Terwijl in de westerse wereld bijna iedereen een bruin tintje wil hebben, geeft daar een blanke huid een hoger aanzien.

Scheve tanden
Je kunt het je bijna niet voorstellen, maar het is een trend om je tanden schreef te laten maken door middel van opzetstukjes. Er zijn serieus Japanners die hiervoor een paar honderd euro neertellen. Scheve tanden zouden namelijk staan voor jeugdigheid en schattigheid. Yeah, right?

Jeugdigheid
Veel Japanse vrouwen doen er alles aan om jonger te lijken. Zo ondergaan ze cosmetische ingrepen of laten ze hun tanden schreef zetten. Tekenen van veroudering zijn een taboe en er zijn allerlei (bizarre) producten op de markt om die tegen te gaan.

Klein, kleiner, kleinst (behalve bij de ogen)
Over het algemeen zijn Japanners niet zo groot qua lengte, maar ook in de breedte zie je haast nooit Japanners met overgewicht. Het is dan ook niet zo gek dat Japan in de top 10 staat van de landen met het minste overgewicht. Ook wat schoenen betreft heb je in Japan vaak al minder keus vanaf maat 38/39.


En voldoe ik aan het Japanse schoonheidsbeeld?


Ik heb (helaas) nooit een beugel gehad, waardoor mijn tanden niet zo recht zijn. Hier baal ik van, maar in Japan is dat dus een trend. Ook word ik nooit bruin, ik moet echt minstens twee weken naar een zonnig land gaan wil ik ├╝berhaupt een tintje krijgen. Wat lengte betreft: ik ben 1.67 meter. Niet heel lang, maar ook weer niet iets om over te klagen vind ik. Daarnaast ben ik 16, maar word ik vaak iets jonger geschat. Goh, misschien moet ik echt eens naar Japan gaan.

 
Wat vind jij van schoonheidsidealen? Probeer je er zelf, net als veel Japanse vrouwen, ook aan te voldoen of doe je gewoon waar je zelf zin in hebt? Natuurlijk ga ik niet echt naar Japan emigreren, ik wil hiermee alleen aanduiden hoe groot de verschillen tussen schoonheidsidealen kunnen zijn en dat iedereen knap is op zijn of haar eigen manier. Ik hoop dat die boodschap duidelijk is!