vrijdag 22 maart 2013

Recept | Hartjes cupcakes met meringue toppingHet heeft even (lees: een maand) geduurd tot ik dit recept klaar had om online te zetten. De cupcakes zelf mogen dan inmiddels op zijn, maar het idee blijft. Dit waren een van de lekkerste cupcakes die ik ooit heb gemaakt. Lees verder voor het recept!

Ingrediënten cupcakes (12 normale of 30 mini’s)
125 gr boter
125 gr kristal suiker
125 gr zelfrijzend bakmeel
2 eieren
2 el melk

Tip: wil je chocolade cupcakes? Voeg dan 3 el cacaopoeder toe en gebruik slechts 100 gr zelfrijzend bakmeel.


Bereidingswijze
 Van tevoren: zorg dat de boter op kamertemperatuur is en verwarm de oven voor op 190 graden Celsius.

Doe de boter en suiker in een kom en meng deze met een mixer. Voeg vervolgens de eieren, het zelfrijzend bakmeel en de melk toe en mix totdat er een zacht en luchtig beslag ontstaat. Verdeel het beslag over papieren of siliconen cakevormpjes en plaats de cupcakes voor 6-8 minuten (de mini’s) of 10-12 minuten (de normale) in de oven.

Tip: prik met een satéprikker in een van de cupcakes wanneer je denkt dat ze klaar zijn. Blijven er nog wat kruimeltjes aan de prikker hangen? Dan moeten de cupcakes nog even de oven in.


Ingrediënten meringue topping
125 gr kristal suiker
4 eiwitten
2 tl vanille aroma of extract
2 tl citroensap

Bereidingswijze
Doe de suiker, eiwitten, vanillearoma en het citroensap in een kom en klop met een garde alles goed door. Verwarm het mengsel au bain-marie (wat?) en klop het met een garde tot alle suiker opgelost is. Haal vervolgens de pan (of kom) van het vuur en mix het mengsel nog zo’n 10 minuten tot de eiwitten stijf zijn en glanzende pieken vertonen.

Laat de meringue vervolgens afkoelen en schep het daarna in een spuitzak. Spuit mooie toefjes op de cupcakes, et voilà … bijna klaar!


Als kers op de taart of in dit geval: als hart op de cupcake, steek je cocktailprikkers in de snoephartjes (gekocht bij Kruidvat) en steek je deze in de cupcakes.


Met de merengue die nog in de spuitzak zit, kun je schuimpjes maken. Als het goed is, is de oven nog warm van de cupcakes, maar verwarm ‘m anders voor op 100 graden Celsius. Neem vervolgens een bakplaat en bekleed deze met bakpapier. Spuit hier toefjes op en zet de bakplaat in de oven voor 1,5 uur.


De cupcakes heb ik op Valentijnsdag uitgedeeld op school. Alhoewel het nog wel even duurt tot de volgende Valentijnsdag, kun je deze cupcakes natuurlijk ook nu gewoon bakken! Vragen kun je stellen in de reacties. Veel bakplezier!