donderdag 27 juni 2013

Tips | Ebay voor beginners

Ik ontdekte eBay twee jaar geleden toen ik een set nagelwielen wilde bestellen. Ik kon die dingen nergens anders dan op eBay vinden. Het was even wat gedoe om een eBay- en Paypal-account aan te maken, maar dat was het allemaal waard. Omdat ik weet dat er nog veel mensen zijn die het maar eng vinden om iets via eBay te bestellen, deel ik in dit artikel mijn tips.


1. Om te beginnen is het handig als je een eBay-account aanmaakt. Dit is helemaal gratis, maar je moet wel minimaal 18 jaar zijn. Als je dat nog niet bent, kun je het account misschien op de naam van je vader of moeder zetten. Wel even vragen natuurlijk ;-).

2. Het veiligst is om je aankopen te betalen via PayPal. Met PayPal kun je gratis een rekening openen en geld overmaken door in te loggen met je e-mailadres en wachtwoord. Je kunt zelf een bepaald bedrag op je PayPal-account zetten of het account koppelen aan je bankrekening. Klik hier voor meer informatie over PayPal en eBay. Let op: het activeren van je PayPal-account kan een aantal dagen duren.

3. Nu kun je gaan shoppen. Mijn tips:
  • Vul je zoekopdracht altijd in het Engels in voor de meeste resultaten.
  • Vink aan de linkerkant van je scherm de optie 'Nieuw' aan, tenzij je iets tweedehands zoekt.
  • Ik kies ook altijd voor 'Nu kopen'. Dit werkt het snelst en makkelijkst. Je kunt ook bieden op items, maar daar heb ik zelf geen ervaring mee.
  • Vink ook de optie 'Wereldwijd' aan. Het is misschien logisch, maar een telefoonhoesje uit China is bijna altijd goedkoper dan een telefoonhoesje uit Nederland.
  • Als laatste kun je kiezen voor 'Gratis verzending'. Ik doe dit niet altijd, omdat de verzendkosten vaak maar een paar euro(cent) bedragen.
  • Ik kies meestal voor sorteren op 'Prijs + verzendkosten: laagste bovenaan'.

 4. Je hebt een leuk item gevonden en wilt het betalen. Hoe weet je zeker of de verkoper betrouwbaar is?
  • Kijk naar de feedback. Ik koop alleen bij verkopers met een feedbackscore van 95% of hoger.
  • Kijk naar de gedetailleerdere verkopersbeoordeling voor verzendtijd, communicatie etc.
  • Ik kijk meestal ook naar hoe lang iemand al lid is, hoeveel items diegene heeft verkocht en waar het item vandaan komt.
  • Wanneer bovenstaande punten allemaal kloppen, kun je ervan uitgaan dat de verkoper betrouwbaar is.

5. Je kunt het item nu betalen met het eerder aangemaakte Paypal-account. Volg de instructies op het scherm.

6. En dan: wachten, wachten en nog eens wachten totdat je pakketje bezorgd wordt. Dit duurt meestal enkele dagen tot een maand, afhankelijk waar het item vandaan komt. Mijn self tanning mitt uit het Verenigd Koninkrijk kwam binnen enkele dagen, het kanten shortje uit China komt naar verwachting pas rond half juli.

7. Het item is bezorgd. Natuurlijk hoop je dat het aan de beschrijving voldoet, maar het kan ook wel eens anders uitpakken. Geef de verkoper sowieso altijd feedback, daar help je anderen ook weer mee. Daarnaast ontvang je dan zelf meestal ook feedback terug, wat weer goed is voor je eigen betrouwbaarheid.

8. Ik heb nog nooit meegemaakt, dat ik een gekocht item niet heb ontvangen. Het kan echter wel voorkomen. Stuur de verkoper een (Engelse) mail om het na te vragen. Wanneer jullie er samen niet uitkomen, kun je een geschil openen via PayPal. Klik hier voor meer informatie over een geschil.


Ik bestel eigenlijk nooit iets heel duurs op eBay, daar vind ik de site toch net iets te onbetrouwbaar voor. Wanneer een item van een paar dollar niet aankomt, vind ik dat jammer, maar is het geen ramp. Ook bestel ik nooit merkartikelen, omdat je nooit weet of het wel echt is.

Ik hoop dat jullie wat aan mijn tips hebben. Voor verdere vragen kun je op de hulppagina van eBay kijken of de vraag even googelen. Uiteraard kun je vragen ook in de comments stellen, maar houdt er rekening mee dat ik geen expert ben. Ik deel alleen mijn ervaringen.