dinsdag 28 februari 2012

Cupcakes: bakken, decoreren en serveren!


Yay, mijn eerste bericht op deze blog!  Vanmiddag heb ik samen met mijn beste vriendinnetje weer eens cupcakes gebakken, versierd en ... (natuurlijk) opgegeten onder het genot van een kopje thee. Mijn ouders hadden een tijdje geleden een kant-en-klaar cupcake-pakket voor mij meegenomen waarbij je alleen nog 1 ei, 100 ml melk en 100 ml slaolie (ja, echt!) moest toevoegen. Normaal maak ik altijd zelf de cupcakemix met zelfrijzend bakmeel, melk, eieren en boter en de combinatie van cupcakes met slaolie was dus wel wat nieuw voor mij. Desondanks waren ze best lekker en met een knapperiger bovenkantje dan normaal. Toch houd ik het de volgende keer weer bij ''mijn eigen'' recept.


Stap voor stap:
- Verwarm de oven voor op de aangegeven hoeveelheid graden Celsius.
- Doe alle ingrediënten in een beslagkom en mix deze tot een glad beslag.
- Doe het beslag met behulp van een ijsbolletjestang of twee eetlepels in de cupcakevormpjes.
- Bak de cupcakes in de oven (tijd hangt van het recept af). Zijn je cupcakes klaar? Prik er dan nog even met een satéprikkertje in. Blijven er geen kruimeltjes aan hangen? Dan zijn ze gaar, anders moeten ze nog even een minuutje (of twee ...).

Kies je topping. Wil je een botercrème op je cupcakes of fondant/marsepein of wil je ze versieren met eetstiften?
- Als je voor een botercrème kiest, bereid deze dan volgens recept en breng deze met een spuitzak aan op je cupcakes.
- Voor de marsepein/fondant kun je om rondjes te maken die net zo groot zijn als je cupcakes een glas gebruiken. Voor het versieren kun je verder uitsteekvormpjes gebruiken.
- Als je ervoor kiest om je cupcakes met eetstiften te versieren, kun je deze gelijk aanbrengen.

Nog een paar handige tips ...
- Poedersuiker zorgt ervoor dat marsepein niet aan je deegroller of snijplank gaat kleven.
- Als je cupcakes erg bol zijn, snij dan het kapje er met een (brood)mes af.
- Verschillende lagen marsepein/fondant blijven aan elkaar plakken door een beetje water tussen twee lagen aan te brengen. Of breng er een laagje botercrème/chocopasta/jam tussen aan.
- Smelt boter eerst even in de magnetron voordat je het met je andere ingrediënten mixt, anders gaat het namelijk in de mixers zitten.

Bak jij wel eens cupcakes? En heb je nog een handige tip?

2 opmerkingen:

  1. Oh dat ziet er gezellig en lekker uit! Zelf bak ik ook wel eens cupcakes maar deze zijn wel heel erg mooi geworden!

    BeantwoordenVerwijderen