donderdag 1 augustus 2013

Recept | Nutella cookies


Mijn ontbijt bestaat standaard uit een boterham met Nutella en een kopje thee. Ik ben zo verwend, dat andere soorten chocoladepasta er echt niet ingaan. Ik proef dan ook gelijk wanneer mijn brood gesmeerd is met Nutella of een chocopasta van Lidl. Afgelopen week wilde ik weer eens iets bakken. Ik had trek in koekjes en het moest niet te moeilijk zijn. In een Frans Nutella kookboekje kwam ik een recept voor 'Nutella cookies' tegen. Perfect!



Ingrediënten (voor 32 koekjes)
  • 250 g bloem, gezeefd
  • 125 g kristalsuiker
  • 125 g basterdsuiker
  • 100 g boter
  • 100 g chocolade, in stukjes gehakt
  • 50 g Nutella
  • 1 ei
  • zakje vanillesuiker
  • 1/2 zakje bakpoeder
  • snufje zout

Bereidingswijze

Van tevoren: verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.


1. Doe de bloem en bakpoeder in een kom en meng door elkaar. Voeg vervolgens de kristalsuiker, basterdsuiker, het snufje zout en het zakje vanillesuiker aan het bloem-bakpoedermengsel toe. Meng goed.


2. Smelt de boter en Nutella au bain-marie. Roer vervolgens goed door.


3. Voeg het Nutella-botermengsel toe aan het bloem-suikermengsel. Meng beide mengsels met een lepel goed door elkaar. Je kunt ook een mixer gebruiken, maar met een lepel gaat het ook prima. Voeg vervolgens het ei toe en meng deze door het beslag. Schep als laatste de stukjes chocola door het mengsel.


4. Kneed het deeg samen en zet het voor een uur in de koelkast. Ik heb dat niet gedaan, waardoor mijn koekjes nét niet helemaal knapperig zijn geworden. Als je dit wel doet, kunnen de gluten uitrusten. Meer tips voor knapperige koekjes lees je hier.


5. Maak kleine rondjes van het deeg. Dit kan met de hand of met een uitsteker. Bedek een bakplaat met bakpapier en leg hier de rondjes op. Laat genoeg ruimte tussen je koekjes open, want ze gaan nog uitzetten. Schuif de bakplaat voor 6-7 minuten in de oven. Het originele recept geeft 8-10 minuten bakken op 240 graden Celsius aan, maar hierdoor was mijn eerste lading verbrand. Zonde!


6. Haal de koekjes uit de oven en laat ze op de bakplaat afkoelen. Het maakt niet uit als ze nog niet helemaal gaar zijn. Op de bakplaat garen ze namelijk altijd nog even door.

Vanzelfsprekend smaakten de koekjes erg lekker. Heb jij wel eens Nutella koekjes gebakken?


Recept uit: Le petit livre Nutella - Sandra Mahut