zondag 2 september 2012

How to | Platte en ronde cupcakes

Op de een of andere vage manier worden mijn cupcakes bij mij thuis zelden mooi rond en plat. Terwijl als ik bij een vriendin exact dezelfde cupcakes bak (met hetzelfde beslag, volgens dezelfde bereidingswijze) ze dat wel worden. Ik vermoed zo dat het aan onze oven ligt, maar hierdoor ben ik wel ervaren geworden in mislukte cupcakes toch nog een beetje mooi te krijgen en weet ik nu ook wat je vóór het bakken moet doen om redelijke cupcakes te hebben. Lees verder voor mijn tips!

Tip #1Zet de temperatuur bij een heteluchtoven liever wat lager, dan te hoog
Laat je cupcakes liever wat langer in de oven staan op een lagere temperatuur, dan dat ze veel te snel gaan bij een hogere temperatuur. Dit om hoge cupcakes (deels) te voorkomen.


Tip #2 Doe de papieren of siliconen cupcakevormpjes in een metalen vorm
Deze tip heb ik een paar maanden geleerd tijdens een workshop cupcakes maken. En ik kan je vertellen dat sinds ik een metalen vorm gebruik mijn cupcakes veel ronder worden. Trouwens, wanneer je siliconen vormpjes gebruikt is de kans dat je cupcakes mooier worden al groter, omdat deze a) steviger zijn en b) vaak beter zijn gevormd dan papieren.


Tip #3 Gebruik een spuitzak voor het vullen van de cupcakes met beslag
Een spuitzak werkt preciezer dan twee lepels (of een ijslepel), waarmee je het beslag ook beter over de vormpjes kan verdelen. Daarnaast is de kans op één grote kliederzooi kleiner.

(Nog een kleine tip tussendoor: vul de vormpjes tot 2/3 deel voor de perfecte hoogte.)Tip #4 Gebruik een prikker om de gaarheid te testen
Om te voorkomen dat je cupcakes net niet gaar zijn van binnen, kun je een satéprikker of speciale caketester gebruiken. Deze steek je in een willekeurige cupcake; komt de prikker er weer schoon uit? Dan zijn je cupcakes gaar, maar blijven er kruimeltjes aanhangen? Dan niet!

(Zelf bak ik mijn cupcakes meestal totdat ze goudbruin zijn, met een knapperige bovenkant en een zachte binnenkant.)


Tip #5 Leg, direct nadat je cupcakes uit de oven zijn gekomen, een glazen snijplank erop
Zien je cupcakes er dan toch nog uit als op het eerste plaatje? Geen nood! Wanneer ze net uit de oven komen en nog warm zijn, leg er dan voor ongeveer 10 minuutjes een glazen snijplank op. Zo krijg je alsnog een platte ondergrond wat handig is als je je cupcakes daarna wilt versieren.


Veel bakplezier! Hebben jullie nog tips voor het bakken van cupcakes?

6 opmerkingen:

 1. handige post! =p mijne zijn altijd vreselijk uitgerekt haha.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. thanks voor de tip hihi :) ja wij hebben die papieren dingetjes XD en meestal vul ik ze niet heel veel, de helft is al vaak op HAHA! vind dat deeg lekkerder dan de cupcake zelf :P

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een handige tip! Die van mij worden ook nooit rond :(

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Haha! Grappig dat het allemaal te maken heeft met een oven! Echt handige tips :)

  BeantwoordenVerwijderen