dinsdag 11 juni 2013

Recept | Cheesecake met blauwe bessen


Een tijd geleden maakte ik mijn eerste cheesecake (klik hier voor het recept). Het is dat ik niet meer zoveel tijd heb om te bakken, maar anders waren er in de tussentijd zeker nog een aantal gevolgd. 7 juni was ik jarig en 's middags zouden er een paar vriendinnen een stukje taart komen eten. De weerkenners voorspelden zomerse temperaturen. De perfecte gelegenheid om een frisse cheesecake met blauwe bessen te bakken.


Ingredi├źnten

Voor de bodem
  • 300 g digestive koekjes
  • 100 g melkchocolade
  • 70 g gezouten boter
  • 25 g suiker

Voor de vulling
  • 175 g suiker
  • 2 bakjes monchou (a 200 g)
  • 200 g volle Franse kwark
  • 3 eieren
  • 1 limoen
  • 150 g blauwe bessen


Bereidingswijze
  1. Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en verkruimel de koekjes. Smelt de boter (in de magnetron) en meng deze met de koekkruimels en de suiker. Verdeel het koekjesmengsel over de bodem van de springvorm en druk aan met de bolle kant van een lepel.
  2. Smelt vervolgens 100 g chocolade 'au bain-marie' en verdeel over de koekjesbodem.
  3. Meng de monchou, kwark en suiker met de mixer. Voeg de eieren een voor een toe. Snijd de limoen door twee├źn en knijp deze uit boven het mengsel. Schep de bessen samen met het limoensap erdoor.
  4. Zet de taart voor 40 min. in de oven. Zet de oven daarna op 100 graden Celsius en laat de taart nog 20 minuten bakken.
  5. Laat de taart afkoelen en garneer eventueel met bessen.

Variaties
  •  Blauwe bessen zijn op het moment erg duur. Wanneer je geld wilt besparen, kies dan voor de diepvriesvariant.
  • De melkchocolade kun je ook vervangen door pure of witte chocolade.
  • De digestive koekjes kun je ook vervangen door andere koekjes (bijv. Bastogne koeken).
  • Gebruik eens een andere fruitsoort dan blauwe bessen. Van de buurvrouw kreeg ik de tip dat kersen ook erg lekker smaken in combinatie met een cheesecake.

Deze cheesecake vind ik nog lekkerder dan de vorige die ik maakte. De bessen en het chocoladelaagje geven een fijne twist aan de taart. Heb jij wel eens cheesecake gemaakt?


Klik hier voor het originele recept.