maandag 15 september 2014

Tassenclinic bij Omar Munie


Een aantal maanden geleden schreef ik over de bag & tea die mijn moeder en ik hadden gevolgd in de winkel van tassenontwerper Omar Munie. Tijdens de high tea waren wij zo enthousiast geworden, dat wij ons opgaven voor de tassenclinic. Op een vrijdagavond eind juni reden wij daarom naar het atelier aan de Binckhorstlaan in Den Haag om daar samen met ongeveer acht anderen een tas te ontwerpen.


Wij werden eerst welkom geheten in het atelier met een glaasje champagne. Vervolgens kregen we een kort introductiefilmpje te zien en vertelde Omar het programma van de avond. Na het welkomstwoord konden we dan eindelijk aan de slag.


Je kon ervoor kiezen om eerst de leersoorten of eerst het model van de tas uit te kiezen. Ik koos voor het laatste. Ik wilde de tas voor school gaan gebruiken, dus het moest een stevige tas zijn waarin zeker een boek, wettenbundel, collegeblok en eventueel een laptop zouden passen. Uiteindelijk ben ik toch voor een iets kleiner model gegaan, zodat ik de tas ook nog voor andere doeleinden kan gebruiken. Je kon uit ongeveer zeven standaard modellen kiezen, waaronder een clutch, laptoptas, sporttas en een aantal handtassen. Vervolgens had je nog keuze uit diverse formaten.

Na het model gekozen te hebben, kwam de moeilijkste keuze: de leersoorten en kleuren. Van tevoren had ik een tas in gedachte in een taupe, cognac of oudroze kleur. Waar ik echter niet bij stil had gestaan, was dat je gebonden bent aan de kleuren waarmee ze op dat moment in het atelier werken. In dit geval dus veel donkere kleuren, waarschijnlijk omdat ze al met de herfst- of wintercollectie bezig waren. Uiteindelijk kwam ik een prachtige petrol kleur tegen en ik besloot deze te combineren met donkerbruin leer met een licht reliƫf. Overigens kon je ook nog meer soorten leer kiezen om in je tas te gebruiken, zoals een stukje vacht, maar ik vond twee soorten wel genoeg.

Vervolgens gingen we de stukken leer uitknippen naar de sjablonen van het model tas dat je gekozen had. Leuk om te weten dat de door jou uitgeknipte stukken ook echt in jouw tas zijn gebruikt. Het "echte" werk wordt trouwens later door de kleermaker gedaan. Hij naait de leerstukken aan elkaar, maakt de hengsels en voering, plaatst een rits en verstevigt de tas waar nodig.

Na het uitknippen hadden we nog zeggenschap over de voering. Ik koos voor een glimmende donkerbruine stof afgewisseld met een stof met een leuk printje. Ook wilde ik graag een schouderband aan de tas laten maken en ik liet dit ook op het ontwerppapier zetten.

Nadat alle tassen ontworpen waren, gingen we aan tafel waar we een heerlijk Somalisch buffet voorgeschoteld kregen. Een gezellige afsluiter van een zeer geslaagde avond!

Een aantal weken later kregen we onze tassen thuisgestuurd. Jullie zijn vast benieuwd naar het eindresultaat, nietwaar?Ik ben ontzettend blij met het eindresultaat. Van tevoren had ik nooit gedacht dat ik deze kleurencombinatie zou uitkiezen, maar achteraf ben ik er erg blij mee. Helaas is de tas wel iets kleiner uitgevallen dan ik had gedacht en past er net geen A4-collegeblok of laptop in. Ach ja, je kan niet alles hebben.

Tijdens de tassenclinic lopen Omar Munie en zijn personeel rond om je te adviseren en ondersteunen waar nodig. Je kunt de tas helemaal naar eigen smaak aanpassen (mits dat in de praktijk ook mogelijk is), maar je bent wel gebonden aan de modellen en leersoorten die zij op dat moment in het atelier hebben. De tassenclinic die wij hebben gevolgd kost normaliter € 295-, per persoon (wij kregen 25% korting door de high tea die we al hadden gevolgd). Erg veel geld, maar realiseer je wel dat je dan een kwalitatief goede designer tas hebt. Tassen van Fab of Smaak Amsterdam vallen in dezelfde prijscategorie en die kan je niet aan je wensen aanpassen. Klik hier voor meer informatie over de Omar Munie tassenclinic.


Hoe ziet jouw droomtas eruit?